Det är aldrig för sent att fixa till leendet

21 juli 2020
william eriksson

Allt fler vuxna väljer att reglera sina tänder. Men det är fortfarande vanligast med tandställning hos barn och unga vuxna. Anledningarna till att man väljer att reglera sina tänder är flera. Tänderna kan ha vuxit snett eller så har man ett bett som behöver rättas till. Man kan även behöva reglera sina tänder om de sitter för tätt. Tandreglering av rent estetiska skäl förekommer också. Inte sällan är det personer som helst undviker att le för att de inte tycker om sina tänder. Så varför gå hela livet utan att skratta när man kan göra något åt det?

 

Orsaker till att man kan behöva tandställning

På barn är det tandläkaren som oftast upptäcker att man har en bettavvikelse som behöver rättas till. Det kan vara ett överbett där överkäkens framtänder står ut framför underkäkens. Detta kan göra det svårt att stänga munnen och tänderna riskerar även att lättare skadas när man idrottar eller om man skulle ramla. Underbett förekommer också och då är det underkäkens framtänder som står ut en bit framför tänderna i överkäken. Konsekvenserna blir att man kan få svårt att tugga mat och bita, något som är väl så viktigt. Det finns flera olika slags tandställningar och det är tandläkaren som bedömer vilken som lämpar sig bäst för tandregleringen. 

 

 

Som vuxen ska man gå till en specialistklinik 

Upplever man att man har problem med tänderna eller är missnöjd med deras utseende ska man kontakta en specialistklinik. En vanlig allmäntandläkare kan göra enklare åtgärder och behandla barn men som vuxen ska man vända sig till en ortodontist. Många gånger blir det billigare om man går till en specialistklinik. Som vuxen får man själv betala sin tandreglering men görs den för att man har bettavvikelser ingår behandlingen i högkostnadsskyddet för tandvård. De flesta specialistkliniker kan också hjälp till med finansiering. 

Fler nyheter