Håll mögel borta från ditt hem

23 mars 2021
jonas olsson

Har du hittat prickar eller fläckar som ser ut som mögel? Då kan du ta reda på om du har mögel och vad det är för slags mögel på mögel-test.se. Det är ett sätt att veta om du ska gå in för att sanera och avlägsna möglet eller om du bara behöver utföra en rengöring för att ta bort det som är synligt. Det kan även vara så att det inte ens är mögel utan bara smuts eller något som stänkt.

 

Lukten du vänjer dig vid

När du kommer in i en gammal sommarstuga så kan du ofta känna en slags lukt som du aldrig känner av annars. Det är lukten av fukt som har varit instängd under en lång tid. Den bästa av alla förutsättningar för att mögel ska uppstå, även om inte alla sommarstugor med tråkig doft behöver vara infekterade. 

Sättet du avlägsnar sommarstugelukten på är genom att vädra och städa. Det är även så som du kan undvika den mesta delen av all den mögel som slår rot i hemmen. Även om mögel också kan uppstå vid mer rejäl fukt.

 

 

Ordentlig rengöring och kontroll

Om du har upptäckt mögel och fått den identifierad så ska du försöka ta reda på varför möglet uppstått. Oftast är det så enkelt som att du behöver vädra ut den fuktiga luften mer och mer frekvent. Se över dina ventiler och se till att alla är öppna och inte tilltäppta av något. I ett badrum och ett kök behöver du även en fläkt som aktivt ser till att fuktig luft byts ut mot en torrare och friskare utomhusluft. 

Kontrollera även alla dina brunnar och avlopp så att det inte är där som fukten kryper in i husets konstruktion. Ett annat sätt är att använda en mätare för att kontrollera fuktighetsgraden i alla rum och ytor. 

Fler nyheter