Infällda downlights ger rätt ljus i rätt mängd

10 juni 2022
jonas olsson

editorial

Vad sjutton är downlights? Inte så konstigt att du undrar det. Det kan vara svårt att hänga med på alla tekniska termer vad gäller lampor och belysning. Ändå ger termen downlights vissa ledtrådar vad gäller vilken typ av lampa det är. Ljus som lyser nedåt. Kan det möjligen vara infällda spottar?

Javisst! Downlights är precis som spottar. Det är små lampor som fälls in i tak eller hyllor och som lyser rakt nedåt. Eller riktat åt något håll om du satsar på justerbara downlights. En affär som ledmegastore.se har ett stort utbud att botanisera i: https://ledmegastore.se/19218-downlights-led

Rätt ljus för vad stämningen kräver

Många experter på inredning och hemdesign menar att ett rum behöver minst fem, gärna tio, ljuskällor för att kännas hemtrevligt. Downlights kan ge dig de extra ljuspunkter du behöver för att ta din inredning från “helt ok” till “där satt den”. Satsar du på dimbara downlights får du dessutom extra möjligheter att anpassa belysningen efter vad stämningen kräver.

Väljer du downlights behöver du heller inte kompromissa med utrymmet i rummet i din jakt på rätt antal ljuspunkter. De fälls nämligen in i taket och tar alltså i princip inget utrymme alls. Till skillnad från bökiga golvlampor som kan ockupera ett helt hörn i ett trångt vardagsrum. 

 

Downlights

 

Tänk efter före vid renovering

Om du har tänkt renovera ditt hem så kan det vara bra att ha belysningen i åtanke redan i planeringsstadiet. Bestäm alltså placering och antal redan när du renoverar. Då kan du passa på att såga ut rätt infällningar för downlights direkt. 

Att tänka efter före när det gäller renoveringar kan också vara bra av fler anledningar än så. Konsultera din elektriker på ett tidigt stadium vad gäller kabeldragning för dina belysningar. Alla sladdar som kan dras inuti väggen istället för att ligga på golvet är bra sladdar.

Fler nyheter