Leksaker för barn som bara vill ha mer

25 maj 2022
jonas olsson

editorial

Hur många leksaker kan man få plats med egentligen? Det enda rimliga svaret är: hur många som helst. Leksaker har nämligen en ovanlig förmåga att kunna sprida ut sig över enorma ytor, samtidigt som det aldrig känns som om det finns tillräckligt av dem. I alla fall om du frågar ägaren till leksakerna i fråga, det vill säga ditt älskade lilla barn. Trots att alla garderober, lådor och golvytor dignar av leksaker av alla de slag, fylls ändå önskelistan på med nya idéer inför varje julafton eller födelsedag. Och vem kan säga nej, när det är så roligt att säga ja?

Paketet är en leksak i sig

Frågan är vad den egentliga presenten är, när du ger ditt barn leksaker i julklapp eller födelsedagspresent. Är det verkligen själva leksaken, eller upplevelsen av att få den? Många föräldrars empiriska forskning tyder nog på det senare, särskilt med tanke på att det inte verkar vara så viktigt vad som faktiskt finns i det där paketet, utan snarare ATT det finns något i ett paket.

(När barnet börjar närma sig tonåren verkar denna effekt dock tyvärr avta, med svidande plånbok som följd för föräldrarna.) Leksaker barn älskar är helt enkelt de som de just har fått. Nytt är kul, så enkelt är det. 

 

Leksaker

 

Små leksaker är också kul som present

Självklart kan du ge ditt barn lite större, dyrare leksaker någon gång ibland. Men även om du vill fylla på barnets lekförråd kontinuerligt, så behöver det faktiskt inte vara med några storslagna leksaker. En vecka kanske det är dags för att överraska med några studsbollar. En annan med några nya kritor.

Tänk på att leksaker som uppmuntrar till aktivitet kan vara särskilt lyckade. Då ger du inte bara bort upplevelsen av att få ett paket, utan köper dig också en massa lektid med barnet.

Fler nyheter