Musik i sommaren

11 juni 2020
Mikael Barani

Kan ni höra det där fantastiska ljudet av sommaren?
Syrsor.
Fåglar.
Barn som skrattar ute i parkerna?

Det är en ljuvlig samling ljud som verkligen får hjärtat att kännas lite lättare. Plötsligt hänger hoppfullheten i luften – sommarens löfte om en lite lättare tid. Säkerligen ligger detta djupare förankrat i oss nordbor än i många andra folk. Även om vi lever rätt bekvämt numera så fick våra förfäder slita hårt för att klara sig igenom de kalla vintrarna.
Inte blev det egentligen särskilt mycket lugnare på somrarna. Då var man istället tvungen att jobba järnet för att se till att få en bra skörd. Annars blev det riktigt tufft när kylan och snön väl kom. 

Det är bara att sända en djup tacksamhet till dem som levde här före oss. Allt som kräves för att vi idag ska kunna njuta av den standard som vi har.
Det är tack vare detta som vi istället kan spendera våra dagar med att göra saker för sakernas skull. Att till exempel plocka hem en saxofon från www.danguitar.se bara för att se om den är kul att spela på. Det var inte något som man hade tid med i Astrid Lindgrens Småland – eller kanske ens möjlighet till att göra. 
För kanske var det hur svårt som helst att ens få tag i ett instrument på den tiden. Då var det troligtvis mer sång som gällde. Då behöver man som bekant bara sin röst.

Att musik dock har betytt mycket för människan under en väldigt lång tid är helt klart. Än idag för sångerna oss samman och utgör ett socialt lim. Än idag för de vidare berättelser om hur vi människor har levt i olika tider.
Gammal musik och sång är med andra ord ett språk som vi nog gör klokt i att hålla vid liv. Annars dör en den av vår historia med dem.

Fler nyheter