PH-lampan, alltid modern

24 mars 2020
patrick pettersson
PH-lampan, alltid modern

Alla som har det minsta intresse för inredning eller design känner nog till PH-lampan. Den hade från början tre skärmar och namnet PH är initialerna i namnet bakom, nämligen Poul Henningsen. Den danske formgivaren samarbetade under hela sitt yrkesliv med Louis Poulsen, som grundade ett av Nordens största belysningsföretag. PH-lampan såg dagens ljus 1924 och blev en succé direkt. Den är fortfarande en storsäljare och görs med olika antal skärmar och även olika material på skärmarna. Grundidén är dock alltid densamma, att ljuset ska reflektera ljuskällan men inte blända. 

 

AJ-lampan – en modern designklassiker

En annan formgivare som Louis Poulsen arbetade mycket med var Arne Jacobsen. Hans formgivning är ikonisk med berömda storheter som stolen Myran, fåtöljen Ägget och framför allt den berömda AJ-lampan. Den lanserades i samband med att han formgav Nordens första designhotell, SAS Royal Hotel, i Köpenhamn år 1957. AJ-lampan finns som bords-, vägg- och golvlampa och fortsätter att tillverkas med sin karakteristiska vippbara skärm och ljusa insida. Allt för att kunna bringa så mycket ljus som möjligt. Många designers är idag knutna till Louis Poulsens företag, och det gemensamma för deras kollektioner är att ljuset går före allt samt att designen ska vara användarvänlig men trivsam. 

 

 

Golvlampan tar ingen plats 

När du behöver gott om ljus i hemmet men inte har så mycket plats över, då är det läge att satsa på golvlampor. En golvlampa lyser upp ett helt rum, men kan också vara riktad nedåt så att den kan fungera som en läslampa. Det är mycket praktiskt att ingen vägg behövs att fästa lampan på, eller något bord som underlag. Golvlampan står för sig själv, helt enkelt, och är dessutom lätt att flytta på vid behov. Det kan därför vara värt att kosta på sig en snygg designgolvlampa, till exempel en louis poulsen golvlampa, för att få en praktisk men smakfull design hemma. 

Fler nyheter