Rubiks kub i alla tänkbara varianter

20 maj 2020
Cecilia Olsson

När en sak blir väldigt populär så brukar det alltid dyka upp varianter och andra modeller som bygger på originalet. Detta har till exempel hänt med Rubiks kub som uppfanns av Ernö Rubik på 1970-talet. Original modellen är 3×3 och består av 54 rutor i färgerna blått, grönt, vitt, rött, gult och orange. Den är gjord i plast och går ut på att man ska få kubens sex sidor enfärgade. 

Sedan kuben fick sitt stora genombrott har den dykt upp i många olika varianter. Man hittar de i olika färger och material, vissa något större från 4×4 och ibland ända upp till 17×17 vilket gör kuberna svårare att lösa. Det finns även mindre kuber för den som vill ha en lättare utmaning att börja med (dessa är 2×2). De kommer också i fler geometriska figurer än kuben, till exempel pyramider och cylindrar. Det finns till och med en tävlingsform som kallas Speedcube som har vuxit fram ur Rubiks kub, då ska man lösa den på kortast möjliga tid och kuben har dessutom blivit modifierad för att det ska gå ännu snabbare, den har till exempel rundade hörn för att man ska kunna gena i dragen.

Oavsett vilken kub man är intresserad av så kan man säkert hitta den hos MasterCubeStore.se. De har Europas bredaste utbud av Rubiks kuber till riktigt bra priser. Man hittar till exempel den klassiska 3×3 kuber samt hundratals olika tärningar i flera storlekar och utformningar fördelat på 40 olika varumärken. Man kan även hitta andra IQ-utmaningar i form av till exempel pussel och det finns dessutom massor av tillbehör som kan vara användbara till kuben, exempelvis smörjmedel, kubhållare, kub tidtagare, tärningsväskor och klistermärken. Det finns helt enkelt allt man behöver för att hitta sin första kub eller komplettera en kubsamling samt se till att de håller sig i toppskick så länge som möjligt. 

Fler nyheter