Sjukförsäkring gör det lättare

23 september 2021
william eriksson

Det är så skönt att någon har tänkt på det man helst inte vill tänka på – att bli långtidssjukskriven. Man utgår ju ifrån att man ska kunna jobba och få in sin lön. Så händer det något och helt plötsligt står man där och undrar hur det kunde bli så.

Ansvarstagande arbetsgivare som tänker på alla omöjliga situationer har kollektivavtal för att skydda sina anställda. Har man kollektivavtal så har man dessutom en avtalsgruppsjukförsäkring där arbetsgivaren alltså är den som betalar alla premier. 

Som anställd kanske man inte känner till att den finns men den är en trygghet den dag något händer och man blir sjuk. Försäkringskassan betalar ju ut sjuklön under en sjukskrivning men den täcker inte hela lönen. En seriös arbetsgivare går då in och betalar en viss procent för att täcka upp. Om sjukdomen blir mer än 90 dagar så upphör den betalningen men arbetsgivaren kan då se till att pengarna fortsätter att komma.

 

 

Sjukförsäkringen är en trygghet men man måste ansöka om den

När man har rehabsamtal under sjukskrivningen kommer ens chef förmodligen att ta upp möjligheten till ersättning. Man måste ansöka om den och det måste man göra själv. Det är inte svårt att ansöka utan man gör det genom att gå in på afaforsakring.se där det finns en broschyr, men också en film, som visar hur man ska göra.

Det som är extra bra med försäkringen är att när man ansöker så kollar de upp om man har rätt att få premierna till tjänstepensionen gjorda också. Under normala omständigheter upphör den inbetalningen om man inte har en löneinkomst utan får annan ersättning för t.ex. Försäkringskassan.

Kravet för att kunna få ta del av sjukförsäkringen är att man har varit anställd i minst 90 dagar och att man har rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Fler nyheter