Vägmarkeringar: 3 anledningar till att du behöver dem

26 oktober 2022
Camilla Holmgren

editorial

Du har säkert sett dem – vägmarkeringarna. De finns längs alla vägar, och du kan inte köra vilse utan dem. Men trots deras uppenbara nytta är det många som inte vet varför de finns eller vad de ska använda dem till. I denna artikel går vi igenom tre anledningar till varför du behöver vägmarkeringar och olika typer av markeringar som finns på marknaden idag.

1. Vägmarkeringar hjälper dig att vara säker på vägen.

Vi har alla sett de gula eller vita linjerna i mitten av vägen – de kallas mittlinjer och hjälper till att hålla trafiken i samma riktning. De hjälper också till att förhindra frontalkollisioner, som kan vara dödliga. Förutom mittlinjerna finns det också kantlinjer, som markerar vägens ytterkanter. De är viktiga eftersom de hjälper till att hindra förare från att svänga av vägen och hamna i mötande trafik eller på sidan.

vägmarkeringar

2. Vägmarkeringar hjälper dig att hålla dig effektiv på vägen.

Har du någonsin till exempel kört på motorvägen och sett en skylt med en bild där två körfält smälts ihop till ett gemensamt? Dessa skyltar finns där av en anledning – de ska hjälpa förare att smälta in i trafiken på ett effektivt sätt och utan incidenter. De fungerar genom att ge förarna förvarning om när de måste börja flytta över, så att alla kan komma in i samma körfält på ett säkert sätt.

3. Vägmarkeringar hjälper dig att hålla dig informerad på vägen.

Vägmarkeringar är inte bara till för att hjälpa dig att vara säker och effektiv – de ger också viktig information om vägen framför dig. Pilar på marken kan till exempel visa vilket körfält du bör befinna dig i inför en kommande sväng, och symboler kan varna dig för potentiella faror framför dig.

Fortfarande osäker på vägmarkeringar? Kontakta en expert.

Det finns många olika typer av vägmarkeringar på marknaden idag, så det är viktigt att välja de som passar dig och dina behov. Om du inte är säker på vad för typ av vägmarkeringar du behöver, kontakta Svevia eller gå in på deras hemsida: svevia.se/vagmarkering, idag för en konsultation.

Fler nyheter