Virussanering förhindrar onödig smittspridning

21 mars 2022
william eriksson

editorial

Det hör till att gå till läkaren ibland utan att vara sjuk. Till exempel kan det handla om ett helt vanligt rutinbesök. Läkaren lägger det kalla stetoskopet mot ditt bröst och din rygg, lyssnar på hjärtat och ber dig hosta tre gånger. Alla de klassiska instrumenten används för att helt enkelt kunna bedöma din hälsostatus i sin helhet. Du är frisk. Skönt att höra. Du lämnar läkarmottagningen med ett leende på läpparna och friska steg.

Men några dagar senare kommer symptomen. Halsont. Nysningar. Rinnande näsa. Feber. Klassiska virussymptom. Om du har haft riktig otur och du besökte en slarvig läkare som inte sanerat sina instrument från virus kan du ha smittats i samband med läkarbesöket. Kanske bar den tidigare patienten på ett virus som satte sig på läkarens stetoskop och sedan tog språnget att fästa sig på din kropp istället. Det kan inte uteslutas, och visar vikten av ordentlig virussanering.

 

virussanering

 

Agera preventivt

Hela poängen med virussanering är att ett virus inte ska få möjlighet att spridas. På en läkarmottagning är detta kanske viktigare än någon annanstans. Det är på sjukhus, vårdcentraler och liknande som det samlas många sjuka människor som behöver vård. En miljö där viruset frodas. Om man inte är noga med att sanera utrymmen, ytor och instrument från dessa virus såklart. Ett sådant scenario som i inledningen ska förstås undvikas till varje pris. 

Desinfektionsmedel baserade på alkohol brukar vara det mest effektiva artilleriet mot farliga virus. Vill du veta mer om hur du bäst bekämpar virus genom sanering kan du läsa på den här länken: https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering  

Oavsett om viruset kommer från djur eller från oss människor kan konsekvenserna bli förödande om man inte agerar med försiktighet och preventivt. För bästa effekt är det därför smart att virussanera på ren rutin snarare än när skadan redan är skedd.

Fler nyheter